Scheiden of niet, is één van de meest ingewikkelde, en tegelijkertijd impactvolle of zelfs pijnlijke beslissingen van ons hele leven. En toch hebben de meeste van ons weleens pingpong in hun hoofd gespeeld, om te kunnen beoordelen wat het beste is: linksaf of rechtsaf. Het uiteindelijke besluit kan jaren op zich laten wachten. Maar terwijl we naar antwoorden op zoek zijn, houden we deze gedachten vaak voor onszelf. Wat onze partner in de duisternis houdt met betrekking tot wat er in onze hoofd gaande is.
Waarom gaan we aan de relatie twijfelen?
In het kort – onvervulde behoeftes. Een langere omschrijving: wanneer de groei van één of beide partners tot stagnatie is gekomen. Wanneer onze angsten, onzekerheden of geslotenheid ons niet meer toelaten om elkaar op een diep niveau te raken.
Dit is het moment wanneer we onszelf gaan afvragen of onze emotionele, seksuele frustraties en relatieproblemen met de realiteit van het leven te maken hebben, of met de disfunctionaliteit van onze relatie. Met andere woorden: zijn we ongelukkig omdat we bij hem/haar zijn, of zijn we ongelukkig omdat we het thema ‘relatie’ niet goed beheersen. Of omdat, soms, ongelukkig zijn bij het leven hoort?
Wanneer jullie geen kinderen hebben en je oprecht geen interesse meer in je partner hebt, dan zou het eerlijk zijn, hoe pijnlijk het ook is, om hem los te laten. En aan een ander persoon de kans te geven om het hart van je partner te koesteren.
Mochten jullie wel samen kinderen hebben, ga je pas uit elkaar, wanneer je er alles aan gedaan hebt. Inclusief een paar keer professionele hulp in de vorm van coaching of relatietherapie zoeken, maar niets heeft gewerkt.
In beide gevallen ga je pas uit elkaar, wanneer je er alles aan gedaan hebt om te groeien, leren en breder te worden in je relatiekennis.
Een schadelijke relatie, daar wordt niemand beter van. Maar zelfs verslavingen of mishandelingen kunnen worden getransformeerd. In deze situaties is het verstandig, en vaak zelfs noodzakelijk, om een ultimatum te stellen: Of je zoekt hulp, of we gaan uit elkaar. Indien je partner hulp weigert, de kansen dat de relatie beter wordt zijn erg klein, als niet nihil. Maar ik geloof oprecht dat wanneer beide eraan willen werken, en beide open staan voor leren, zelfs een slechte relatie kan worden getransformeerd. Het is wel noodzakelijk dat beide het willen. In dit proces druk op je partner uitoefenen mag. Soms is het zelfs beter om een eis neer te legen.
Los van ongezonde relaties: de meeste koppels gaan niet in relatietherapie totdat één van de twee een ultimatum stelt. En dat is toegestaan, zolang we accepteren dat we mensen zijn – geen Goden. We kunnen de acties en de wensen van een ander niet in de hand hebben. En kunnen zeker niet bepalen hoe de toekomst van de relatie eruit zal zien.
Wanneer we onszelf een vraag stellen: 'Scheiden of niet?' - het doel is niet om bij elkaar te blijven, maar om vaardigheden rondom de connectie en de intimiteit te verbreden. Wanneer je deze kennis gaat gebruiken om samen gelukkig te zijn, vooral wanneer er kinderen bij betrokken zijn, is dat het meest wenselijke.
Zolang we realiseren dat onze behoeftes met onze partner delen niet genoeg is. We willen leren om op een kundige manier te communiceren. Mocht het slechtste toch gebeuren, was je inzet zelfs dan niet voor niets geweest. Omdat je nu geleerd hebt om voor jezelf op te komen, je grenzen te bewaken, vanuit je kern te leven en een voorbeeld voor je kinderen te zijn. En niet te vergeten: in staat zijn om een gezond co-ouderschap met je partner aan te gaan. Wat misschien ook niet onbelangrijk is: je hebt bijgedragen aan je eigen toekomst, die je de mogelijkheden geeft om gelijkgestemde te ontmoeten.
Lopen jullie vast in jullie relatie? Met slechts 4-8 (online) sessies kunnen jullie al aanzienlijke en blijvende verbeteringen in jullie relatie ervaren.
Ontdek deze succesvolle evidence-based aanpak bij ernstige relatietwijfels.
50% Compleet
Gratis online module
Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven