Wij zijn allemaal, tot onze grote teleurstelling, weleens op een onvriendelijke, ondoordachte of harde manier door onze partner gekwetst. Elkaar verbaal pijn doen en klagen kan een sporadisch incident zijn. Of een langdurige emotionele, mentale, of spirituele mishandeling. Bij beide mogelijkheden krijgt de liefde weinig ruimte om te groeien.
Maar klagen is een onderdeel van ons leven. En als we onszelf gaan inhouden kunnen we niet meer authentiek zijn. Echter, ontevredenheid uiten, of delen wat ons dwars zit, is niet wat het probleem creëert. Hoe we onze ongenoegens aan de ander presenteren wel.
Diep vanbinnen willen we allemaal goed genoeg zijn. We willen liefde krijgen en we willen liefde kunnen geven. We willen gekoesterd worden. En dit is ook de reden waarom we klagen - we missen de liefde, we missen dat we worden gezien, gehoord, gekoesterd, begrepen of belangrijk gevonden worden. De manier waarop we op het gebrek aan liefde reageren, kan een verschil maken tussen een eindeloos gevecht, frustraties, bitterheid en heftige relatieproblemen of werkelijke intimiteit.
Mijn partner vindt het normaal om te snauwen en venijnig tegen mij te zijn. Zelfs in het bijzijn van anderen stopt ze niet. Wanneer ik als reactie daarop deel wat me dwars zit en wat mijn behoeften zijn, krijgen we ruzie. Hoe kan ik hier het beste mee om gaan?
Als we kijken naar de bronnen van pijn binnen de relatie, kunnen we een tendens zien. Het verschil tussen welke pijnpunten (gemiddeld!) de man het meest triggeren en welke pijnpunten de vrouw het meest triggeren.
Het mannelijke en het vrouwelijke kan uiteraard bij ieder persoon overlappen. Maar over het algemeen, niet kunnen winnen en constant falen zijn dingen die een man ongelukkig maken. Dit is voor een man de grootste pijnbron binnen de relatie. Waar het op neer komt, een man wil zich succesvol voelen. En wanneer dit element in zijn leven ontbreekt, voelt hij zich teleurgesteld. Mocht een man klagen, dan zou dit de reden kunnen zijn waarom hij dit doet.
Voor een gemiddelde vrouw is dit verlaten worden, niet gesteund zijn, verwaarloost of genegeerd zijn, of niet worden gezien, dat zijn de grootste pijnbronnen waar zij over kan klagen. Beiden, het gemiddelde mannelijke en het gemiddelde vrouwelijke, kunnen uiteraard voor je gelden. Maar meestal zal een van de twee voor jou pijnlijker zijn.
Strategie voor succesvol klagen:
Wanneer jij iets mist, wanneer je onterecht of met disrespect behandeld wordt, durf dan je partner bij de kraag te pakken. Kijk hem of haar in de ogen en vertel hoe belangrijk iets voor je is. Je moet hem of haar laten weten dat je dit meent.
Maar onderneem actie met respect. Zonder je man of vrouw aan te vallen of te bekritiseren. Er is een verschil tussen:
- Hoe jij tegen mij praat vind ik niet kunnen. Dit ga ik niet accepteren.
en
- Weet je, hoe onze gesprekken verlopen, dit raakt me. Ik wil niet dat er tegen mij gesnauwd wordt en venijnig tegen mij wordt gedaan. Kunnen wij hier samen een keer een oplossing voor bedenken?
Wanneer je de aandacht van je partner hebt en hij of zij wil je helpen, help hen dan vervolgens om aan jou te geven. Help hen om te winnen. Stel vragen aan elkaar zoals:
- ‘Wat kan ik voor je doen om jou te helpen om aan mij te geven?’
- ‘Wat kan ik voor je doen zodat het makkelijker voor je wordt om rekening te houden met mij?’
Stroop je mouwen op en ga samenwerken. En stel de vraag aan je man of vrouw: ‘
Wat heb je van mij nodig om aan mij te kunnen geven?’
Het draait niet om gelijk hebben of niet. Maar om hoe we dit samen voor elkaar kunnen krijgen. Waarom? Omdat jullie van elkaar houden. Zet je ego en romantische ideeën over hoe we elkaars gedachten kunnen lezen opzij en help elkaar.
Wanneer je partner jou wel heeft gegeven waar je om vroeg, geef hem of haar dan positieve feedback. Is het glas voor 10% vol? Blijf naar die 10% kijken. Niet naar wat er ontbreekt. Want gisteren was het misschien nog maar voor 5% vol. Maar morgen wellicht voor 15%.
Zo vaak, wanneer onze partner aan ons geeft, de feedback die ze dan krijgen is: ‘Nou… is dit alles wat je te geven hebt?’
Zo’n reactie is niet erg bemoedigend. Beloon je partner voor de tijd die hij of zij met jou willen besteden. Alleen dan zal dit steeds meer groeien. Wanneer we op een intelligente manier klagen helpen we elkaar om de connectie steeds dieper te maken. Deel met je geliefde, deel wat je voelt en nodig hebt, maar doe dat op een manier die jullie steeds dichter bij elkaar brengt.
Lopen jullie vast in jullie relatie? Met slechts 4-8 (online) sessies kunnen jullie al aanzienlijke en blijvende verbeteringen in jullie relatie ervaren.
Ontdek deze succesvolle evidence-based aanpak bij ernstige relatietwijfels.
50% Compleet
Gratis online module
Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven