‘Hoe red ik mijn relatie? Mijn vriendin en ik zijn al een hele tijd bij elkaar. Nu heeft mijn vriendin aangegeven dat ze uit elkaar wil gaan. Het lijkt alsof ik geen mogelijkheden heb om hier nog veranderingen in te brengen. Optimisme is mijn laatste strohalm. Wat moet ik doen? Ze lijkt helemaal klaar te zijn met ons en onze relatie. We hebben samen een zoontje van zes.’ – Victor S.
Victor, dit is een pijnlijke situatie die zeker niet makkelijk is. Ik kan je helaas geen garanties geven. En kan je ook niet geruststellen door iets te voorspellen. Niemand weet wat de toekomst brengt. Maar ik kan je wel stappen aanreiken die in mijn praktijk als waardevol bleken te zijn.
De eerste vraag die ik aan een cliënt in deze situatie stel is: Hoeveel heb je voor je relatie over? Ben je bereid om alles te geven wat je hebt? Hoeveel bloed, zweet en tranen ben je bereid om als prijs te betalen voor de toekomst die misschien nooit zal komen? In welke mate ben je bereid om te vechten zonder enige garantie op rendement? Ben je bereid om tijdelijk alleen in relatietherapie te gaan? Wat ben je bereid om te geven, wetend dat alles wat je doet nutteloos kan blijken met betrekking tot het redden van je relatie? Wetend dat de enige garantie die je wel hebt, is weten dat jij er alles aan gedaan hebt wat mogelijk was. Je kan winnen alleen wanneer je bereid bent om alles op alles te zetten. Stel jezelf deze vragen en krijg zo meer inzicht in hoeveel je voor je relatie over hebt.
Een van de dingen die deze crisis van ons vraagt, is het tijdelijk opzij zetten van onze ‘ik’. Met andere woorden, zulke situaties zetten ons voor een keuze: willen we gelijk hebben of willen we samen zijn?
Gelijk hebben of krijgen is niet moeilijk. Maar gelijk hebben is niet hetzelfde als connectie kunnen maken, oplossingen vinden, of de juiste stappen zetten. Laat staan dat het de relatie kan helen. We kunnen wel gelijk krijgen, maar niet in staat zijn om veranderingen in een crisis brengen of relatieproblemen oplossen.
Stel je voor dat je partner voor de laatste keer naar jou wil luisteren, wat zou je tegen haar willen zeggen? Zou je voor de zoveelste keer herhalen wat je al tig keer verteld hebt? Zo ja, dan gaat jouw plan niet slagen. Voor nu, zet jezelf opzij. Ga nadenken over wat jouw partner al die tijd heeft geprobeerd tegen jou te vertellen.
Welke vragen kunnen jou het snelst een positief resultaat brengen? De grootste fout die in romantische relaties wordt gemaakt is wanneer we willen raden wat een ander wil. Of wanneer we verlangen dat een ander onze gedachten kan lezen. Stop met raden en stel directe vragen aan elkaar. Een van de vragen die jou in deze situatie het beste kan helpen is:
‘Is er iets wat ik kan doen om ons een kans te geven?’
En luister vervolgens met veel aandacht naar wat er verteld wordt. Indien je partner met ‘Weet ik niet’ – reageert, zou je je creativiteit of de hulp van een therapeut/coach kunnen gebruiken om de gesprekken op gang te brengen. En vervolgens ga je alles geven om het gevraagde waar te maken. Ga niet denken: ‘Oh, wat zij gevraagd heeft, dat is niet zo belangrijk. Ik geef iets anders aan haar.’ Het kan voor ons misschien niet belangrijk zijn, maar wel fundamenteel en doorslaggevend voor een ander.
Is het je weleens opgevallen dat wanneer twee mensen geen klik met elkaar hebben, het niet uitmaakt waar ze het over hebben – de gesprekken lopen nooit soepel. Het onderwerp is niet datgene wat ertoe doet, maar de taal die we gebruiken om het onderwerp te bespreken, is van belang. Bij stress in de relatie neigen we ernaar om een gedachtegang aan te nemen die zegt: ‘Maar een van ons kan goed nadenken, en die persoon ben jij niet.’ We raken gehecht aan onze waarheid. We zien de feiten die we presenteren als het centrum van het heelal waar alle regels van het universum van onze partner zich aan moeten gehoorzamen.
Een van de uitdagingen in de relatie is om wat langer aan de kant van onze partner te blijven hangen. En niet de neiging krijgen om hem/haar continu naar onze kant te halen. Zijn we in de gesprekken aan het strijden voor wie het meest kan vertellen of willen we elkaar werkelijk begrijpen? Empathie is essentieel om de gewonde plekken in de relatie te kunnen helen. Herhaal daarom wat een ander zegt, zo breng je meteen wat langer door in de wereld van je partner.
We willen ons allemaal gehoord, gezien, begrepen, gewaardeerd en geliefd voelen. Maar wel op een manier die ons aanspreekt. Op welk manier wil je partner zich gezien, gehoord en geliefd voelen?
Victor, ik hoop dat deze stappen jou verder kunnen helpen.
Lopen jullie vast in jullie relatie? Met slechts 4-8 (online) sessies kunnen jullie al aanzienlijke en blijvende verbeteringen in jullie relatie ervaren.
Ontdek deze succesvolle evidence-based aanpak bij ernstige relatietwijfels.
50% Compleet
Gratis online module
Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven