Kunnen we invloed hebben op het verliefde gevoel in de langetermijnrelatie? En wellicht is een nog interessantere vraag: kunnen we de afstand of relatieproblemen die wellicht zijn ontstaan weer in connectie veranderen? Kan één strategie, die maar paar minuten per dag de tijd in beslag neemt, voor grote veranderingen zorgen?
Indien in je huwelijk op dit moment stress aanwezig is. Of wanneer je relatie zich in een fase bevindt waar jullie bij thuiskomst elkaar negeren. Of wanneer je afstand tussen jullie voelt. Of wanneer je iets goed wil maken, maar nog niet weet hoe, zal deze blog de nodige handvatten aan je geven om dingen te veranderen. En dit allemaal met maar één strategie die maar paar minuten van je tijd neemt zonder behulp van relatietherapie of een relatietherapeut.
Om goed aan jou te kunnen uitleggen waarom de strategie die je hier gaat leren werkt, kijken we naar priming. Priming is een functie in onze geest die een onderdeel van het langetermijngeheugen uitmaakt. Dit helpt ons om gebeurtenissen om ons heen te interpreteren, zodat we weten hoe we erop kunnen reageren.
Priming is het meest intuïtieve, het snelste, meest emotionele deel in je hersenen. Het is een onderdeel met de meeste verbeeldingskracht. Priming houdt in dat je belangrijke informatie herkent omdat je eerder met deze informatie in aanraking bent gekomen. Het verzamelt mogelijkheden, middelen, vergelijkingsmaterialen, vermoedens, verhalen en slaat geschiedenis op om te kunnen vergelijken. En het werkt zo snel dat we niet eens beseffen dat we het aan het doen zijn.
Een van de functies binnen priming is om in te schatten met wat voor situaties we te maken hebben. Deze functie vertelt ons in wat voor context we onszelf bevinden. Het stuurt een signaal naar de rest van je hersenen met een vertaling en interpretatie van de omgeving.
Bijvoorbeeld: priming kan ons waarschuwen voor gevaar. Stel je voor, je bent thuis, het is laat in de avond, buiten is het al donker en opeens hoor je vreemde geluiden in huis. Wat doet dit met jou? Word je meer alert? Of word je nieuwsgierig zoals je zou zijn wanneer je een cadeautje uitpakt? Hoogstwaarschijnlijk het eerste – je wordt waakzaam. Dit is hoe priming werkt, het vertelt je wat jou het beste kan helpen. Het beschermt jou, het vertaalt als het ware hoe je op de situaties kunt reageren.
Het alarmeert, waarschuwt, maar geeft ook hoop, moedigt aan en stelt je hart open. Het bereid ons voor op de nodige daden. Het begeleid je bij diverse zaken: bij gevaar, gezonde of ongezonde situaties, denk aan eten dat er voor jou vies eruitziet. Of helpt bij scenario’s die met seksualiteit te maken hebben, met het vertrouwen of juist gebrek eraan.
Dankzij priming hebben we de capaciteit om in meerdere contexten, omstandigheden of settings, en ook met diverse mensen, op een steeds andere manier te reageren. Met andere woorden: op vreemde geluiden reageren we (net zoals in het voorbeeld hierboven) in diverse situaties op een andere wijze.
Priming is een functie die ons leert hoe dankzij onze ervaringen in diverse situaties de juiste respons te geven. Dit is een van de redenen waarom we op de ene persoon makkelijker worden verliefd dan op de ander. Omdat onze ervaringen hebben groot invloed op hoe we ons bij mensen voelen.
Wanneer je dit allemaal weet, wordt de volgende vraag gesteld: ben je in staat om door middel van priming te manipuleren? En het antwoord is: ja. In reclame wordt priming weleens voor seksualiteit of eten gebruikt. Want zoals je weet, na het kijken naar specifieke beelden kan je trek worden getriggerd, terwijl je niet eens honger hebt.
Maar priming kun je ook op een positieve manier toepassen om connectie met je partner te verdiepen.
Priming is ervaring, opgeslagen geschiedenis. Maar wat in jouw relatie gebeurt, heb je continu invloed op. Wanneer een koppel onder stress staat kan ze met eenvoudige stappen priming (geheugen) herschrijven. En een van de meest impactvolle momenten om dit te doen, is wanneer je elkaar aan het begroeten bent.
Wanneer we elkaar begroeten, beoordelen we waar we staan. We lezen als het ware de status van de situatie af. Iedere keer wanneer je elkaar ontmoet prime je elkaar voor een specifieke boodschap. Welke boodschap geef je bij begroeting aan je partner? Vertel je met de manier waarop je elkaar ontvangt: we zijn een koppel dat connectie, intimiteit en warmte deelt? Of vertel je iets anders?
Wanneer ik met een koppel werk, vraag ik aan hen om elkaar enthousiast en met warmte welkom te heten. Want iedere keer als je elkaar ziet prime je elkaar voor de potentie van de relatie, voor wat in de toekomst kan gebeuren en voor de rollen die jullie allebei kunnen spelen. Deze ‘programmering’ wordt iedere keer dat je elkaar ziet opnieuw geschreven.
We letten continu op de tekens om ons heen die ons begeleiden bij vragen als: ‘’Wat ben ik nu, wie moet ik zijn, hoe moet ik me gedragen, hoe moet ik me voelen, wat wordt van me verwacht, wat is van mij nodig?’’
Wanneer je elkaar primet met een koude afstandelijke begroeting, bouwt je partner interpretaties op die zeggen: “We zijn vreemden voor elkaar, huisgenoten, zakelijke compagnons, deze persoon voelt zich niet tot me aangetrokken, dus ik kan beter afstand nemen.”
Maar je kan ook elkaar primen voor gevoelens als: ”Deze persoon geeft veel om mij, ze wil bij me zijn, we zijn intieme vrienden voor elkaar, we zijn geliefden.” Op deze manier reset je niet alleen de relatie, maar ook de rollen die jullie allebei hebben.
Bij stress in de relatie doen veel mensen juist het tegenovergestelde. Ook omdat ze soms niet durven om naar de voordeur te lopen en de ander te begroeten, te glimlachen, een kus te geven of om elkaar te omhelzen.
Maar juist deze stappen kunnen een gigantische impact hebben op hoe jullie je de rest van de avond of de komende dagen, weken, of jaren voelen. Daarom wil ik je aanmoedigen om dit te gaan doen. Loop naar elkaar toe. Vraag hoe de dag van je partner was. Wees nieuwsgierig naar elkaar. En geef je warmte. Jouw man of vrouw wil dit net zo graag van jou ontvangen als jij van hem of haar.
Relatietherapie in de omgeving Gorinchem
Lopen jullie vast in jullie relatie? Met slechts 4-8 (online) sessies kunnen jullie al aanzienlijke en blijvende verbeteringen in jullie relatie ervaren.
Ontdek deze succesvolle evidence-based aanpak bij ernstige relatietwijfels.
50% Compleet
Gratis online module
Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven